,

Krijohet vaksina e Covid që ngjitet në lëkurë

Shkencëtarët britanikë po zhvillojnë vaksinën e parë në botë të koronavirusit që ngjitet në lëkurë dhe mund të përdoret si një alternativë për njerëzit që kanë frikë gjilpërat.

Pajisja e silikonit lëshon mikronela të vogla, secila më e hollë se një qime, për të thyer barrierën e lëkurës dhe për të monitoruar efikasitetin e saj duke matur përgjigjen imune të trupit. Sipas studiuesve të Universitetit të Swansea, patch është krijuar për të lejuar pacientët të vetë-administrojnë vaksinën dhe më pas të monitorojnë reagimin e trupit të tyre ndaj tij.

Ngjitësi mund të masë përgjigjen inflamatore të një pacienti ndaj vaksinimit duke monitoruar biomarkerët në lëkurë – të gjitha ndërsa mbahen në krahun e tyre me shirit ose rrip. Ata shpresojnë se kjo matje në kohë reale e efektivitetit të vaksinës do të ndihmojë në përshpejtimin e kontrollit të shpërthimeve të ardhshme të COVID-19. Pajisjet do të shpërndahen lehtë dhe do të prodhohen me kosto të ulët, shtoi ekipi, me qëllimin për të zgjeruar modelin për t’iu përshtatur vaksinave për sëmundje të tjera në të ardhmen.

Një prototip do të zhvillohet para fundit të marsit, kanë thënë studiuesit, me synimin që ai të paraqitet për prova klinike dhe më pas të vihet në dispozicion komercial brenda tre viteve të ardhshme. Sipas udhëheqësit të projektit Sanjiv Sharma, aftësia për të matur shpejt ‘efektshmërinë’ e vaksinave do të adresojë një nevojë klinike të paplotësuar dhe do të siguronte një qasje inovative për zhvillimin e vaksinave.

Kjo pajisje e administrimit të vaksinave me kosto të ulët do të sigurojë një kthim të sigurt në punë dhe menaxhim të valëve të mëpasshme të shpërthimit Covid-19. Përtej pandemisë, fusha e kësaj pune mund të zgjerohet për t’u zbatuar në sëmundje të tjera infektive, pasi natyra e platformës lejon përshtatje të shpejtë.

Related Posts