Hill: Po arrijmë në një moment kyç në procesin e dialogut Kosovë-Serbi

Ambasadori i Shteteve të Bashkuara të Amerikës (SHBA) në Serbi, Christopher Hill, ka thënë se të gjithë e kuptojnë se po arrihet një moment kyç në procesin e dialogut në Bruksel për marrëveshjen e ardhshme për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Në një intervistë për Euronews Serbia, përcjell Danas, Hill ka deklaruar se ai është optimist dhe se marrëveshja është e mirë për të dyja palët.

“Çështja kryesore për Serbinë, dhe unë mendoj se është një trend pozitiv, është të negociojë me BE. Dhe ndërsa negocion me Kosovën, Serbia praktikisht po negocion me BE-në për një sërë detyrimesh ndaj të cilave do t’i marrë ndaj Unionit. Epo, tani, a duhet të jem optimist për këtë, do të shohim… Mendoj se jemi afër një momenti kyç në atë proces dhe do të shohim se si do të dalë”, tha Hill.

I pyetur për zbatimin dhe duke u shprehur se janë dëgjuar konkluzione kontradiktore të negociatorëve, Hill tha se shpeshherë ka përfundime të ndryshme, por se është e qartë se disa çështje kyçe do të zbatohen.

“Një nga më të rëndësishmet, dhe këtë e kanë thënë edhe BE-ja edhe SHBA-ja, është nevoja e themelimit sa më të shpejtë të Unionit të Komunave Serbe”, theksoi Hill. “Është e rëndësishme për disa arsye – sepse është një angazhim afatgjatë, kanë kaluar 10 vjet dhe kjo është një arsye për të vazhduar me të. E dyta është edhe më e rëndësishme, që është se komuniteti serb që jeton prej kohësh e gjatë në Kosovë e di se cila është e ardhmja e tyre”.

I pyetur nëse është afër formimi i Asociacionit të Komunave me shumicë serbe në Kosovë dhe nëse do të bazohet në Marrëveshjen e Brukselit, Hill ka thënë se zbatimi është rrugës.

“Po, zbatimi po vjen. Negociatat ishin të vështira, por ka një udhëzues të qartë, që është Marrëveshja e Brukselit e 2013. Edhe pse negociatat sigurisht që do të jenë të vështira, djalli është në detaje, siç thonë ata, dhe ka shumë të tilla. Por unë mendoj se ne kemi udhëzime të qarta, sepse nga gjashtë pikat e para të Marrëveshjes së Brukselit të 2013 ne e dimë se si do të duket ai komunitet. Nuk dua të them se do të jetë e lehtë, është e qartë se njerëzit kanë ide të ndryshme për këtë, por në fund të procesit do të jetë e qartë se si duhet ta shohin serbët që jetojnë në Kosovë në kushte të vështira për momentin”, tha ai. Hill.

Duke komentuar deklaratat e Albin Kurtit se “nuk duhet të ketë autonomi për serbët”, ai tha se këto janë çështje të vështira dhe se ndonjëherë njerëzit thonë diçka dhe pastaj e vështirësojnë të gjithë procesin.

Tutje, ai ka deklaruar se beson në ndërmjetësuesit e dialogut, Lajçak dhe Escobar, duke theksuar se ata i kuptojnë qartë negociatorët e të dyja palëve.

Related Posts