8 metodat që psikologët përdorin për të larguar stresin

Psikologët janë specialist që na ndihmojnë të zgjidhim problemet, të kapërcejmë frikën dhe të zgjidhim ndjenjat tona në mënyrë që të jemi të qetë dhe të shëndetshëm.

Por ata janë gjithashtu qenie njerëzore dhe nganjëherë ata duhet të përballojnë stresin po ashtu.

Sot ne do t’ju tregojë disa metoda që edhe profesionistët përdorin për t’i ndihmuar në reduktimin e stresit.

8. Shkruani gjithçka që vjen në mendje.

John Duffy, një psikolog klinik dhe autori i një libri mbi edukimin e adoleshentëve, thotë: “Për të ulur stresin, mbaj shënime.

Mendimet, situatat, marrëdhëniet me njerëzit, idetë e artikullit.

I shkruaj dhe i jap strukturë gjithçkaje që më vjen në mendje.

Ky proces krijues është me të vërtetë i dobishëm sepse harrojmë problemet, koka jonë bëhet e qartë, tensioni zbret.

Pas kësaj, unë mund t’i shoh gjërat nga një këndvështrim tjetër. ”

7. Bëhuni selektiv kur bleni përbërës për një lloj gjelle që dëshironi të gatuani.
Psikoterapisti, shkrimtari dhe mësuesi Jeffrey Sumber përdor metoda të tilla për të përballuar stresin:

“Kur ndjehem në depresion, më pëlqen të ha.

Por duhet të jetë ushqim i shëndetshëm ose një pjatë që kurrë nuk kam bërë më parë.

Kam kaluar shumë kohë duke u sillur nëpër dyqan, duke zgjedhur përbërësit. Pastaj, pres me kujdes, i përgadis dressings dhe ngadalë e ha gjellën. Unë shpesh i publikoj rezultatet në Facebook në mënyrë që t’i bëj ziliqarët shokët e mi! ”

6. Shtrëngoni të gjitha muskujt tuaj.
Ideja është e thjeshtë: pas çdo tensioni të fortë, vjen një relaksim i fortë.

Kjo do të thotë që ju keni për të forcuar muskujt tuaj për 10 sekonda dhe pastaj të përqëndroni në ndjenjën e relaksimit për 20 sekonda. Ka 200 ushtrime për të gjitha grupet e muskujve në total. Vetëm mos harroni t’i kushtoni vëmendje çdo grupi muskujsh.

5. Reagoni saktë ose mos reagoni fare.
Psikologia Susan Krauss Whitbourne nuk lufton stresin.

Ajo ka një mantra të veçantë që ajo e përsërit kur ajo hyn në një situatë stresuese. Ajo thotë, “Nuk mund ta ndryshoj situatën, por unë mund ta ndryshoj reagimin tim.”

Një reagim pozitiv në një situatë negative ndihmon në shmangien e stresit dhe madje edhe në marrjen e një eksperience nëse e trajtoni atë si një sfidë. Ju gjithashtu mund të mësoni nga gabimet tuaja.

4. Ndaloni rrjedhën e mendimeve tuaja.
Psikologu Martin Seligman rekomandon një metodë të lehtë dhe popullore që ndihmon në pastrimin e kokës.

Trokitnii duart dhe bërtisni, “Ndal! Unë do të mendoj për këtë më vonë! “Ju gjithashtu mund të vendosni një shirit në dorën tuaj dhe të ngrihni apo të pickoni veten kur të filloni të mendoni për diçka që nuk është duke iu ndihmuar në atë moment.

Përdorni truket e tilla për të ndaluar ciklin e mendimeve dhe për të shtyrë një problem për një kohë. Pastaj, përpiquni të kaloni vëmendjen tuaj në një objekt të jashtëzakonshëm ose një ushtrim.

3. Kaloni një orë në hobin tuaj dhe gjërat që ju pëlqejnë.
Psikoterapistja Amy Przeworski rekomandon të pasurit e një periudhe kohore kur mund të bëni ndonjë gjë që dëshironi.

Lexoni, tërheqni, gatuani, ushtroni – çfarëdo që të bën të lumtur. Asnjë punë, asnjë përgjegjësi, asnjë mendim negativ, nuk duhet të ketë asgjë që të bën të mërzitur.

2. Stimuloni nervat tuaja.
Toni Bernhard sugjeron një metodë të pazakontë, por efektive të bazuar në fiziologji.

Rrëshqitni buzët me gishtin tregues. Kjo lëvizje prek nervat e vendosura në sipërfaqen e buzëve që stimulon sistemin nervor parasimpatik dhe ju ndihmon të qetësoheni.

1. Provoni metoda të ndryshme klasike.

Për shembull, Deborah Serani, një psikologe klinike dhe autore i librit “Living With Depression”, përpiqet t’i jap trupit të saj gjithçka që i nevojitet.
“Unë përdor gjithçka që prek ndjenjat e mia. Për shembull, mund të rri në makinën time dhe të dëgjoj muzikë xhaz në radio, të vizatoj, të pushoj në vaskë të nxehtë ose të shijoj çaj të hollë dhe të shijshëm “.

Terapistja Joyce Marter përdor një metodë që është e zakonshme në mesin e anëtarëve të AA: për t’i pastruar mendimet tuaja, ju duhet të bëni diçka të dobishme. Për shembull, pastroni hapësirën e punës, lani enët dhe kështu me radhë.

Rregulli kryesor është se ai duhet t’ju ndihmojë të devijoni vëmendjen tuaj dhe kjo duhet t’iu mbaj larg nga të menduarit për çdo gjë që është që po iu streson.

Psikologia Susan Newman mendon se nuk ka antidepresant më të mirë se sa miqtë tanë. Dhe mjeku Stephanie Sarkis i kthehet jogëa, sportit, ose thjesht pushon dhe fle.

Koncepti kryesor i heqjes së stresit është të distancohemi nga problemi për një kohë.

Sa më mirë të arrish ta bësh, aq më shpejt do të shërohesh dhe do të jesh gati për sfida të reja.

Related Posts